Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să îşi încheie mandatul ştiind că aproape toate problemele ţării au fost rezolvate, sau că merg într-o direcţie bine stabilită. În această linie se înscrie şi vizita istorică din Libia, începută ieri de „ţar”, care ar trebui să rezolve mai multe chestiuni rămase deschise între cele două ţări şi să pună relaţiile bilaterale pe un făgaş „reciproc avantajos”, scrie presa rusă. Putin s-a deplasat la Tripoli însoţit de un număr impresionant de înalţi oficiali şi directori de companii, printre care se numără ministrul de externe, Serghei Lavrov, ministrul de finanţe, Alexei Kudrin, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şeful Rosoboronexport, Anatoly Isaikin, şi preşedintele Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, notează Kommersant.
Prezenţa acestora din urmă demonstrează că vizita este una eminamente economică, cotidienele ruse speculând că la mijloc este vorba despre o mare afacere cu arme şi energie. Moscova ar intenţiona să şteargă datoriile Libiei în valoare de 4,6 miliarde de dolari, dacă această ţară este de acord să cumpere armament rusesc în valoare de aceeaşi sumă, dar şi să permită accesul companiilor ruse la exploatarea vastelor zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Oficiali de la compania rusă de armament Rosoboronexport sunt siguri că Putin va grăbi semnarea noului contract, altfel “preşedintele companiei nu ar merge în Libia doar pentru turism”. În plus, Rusia mai are ceva de oferit Libiei în afară de arme. Dacă datoria nu este ştearsă în contul noilor contracte de vânzare de armament, negociatorii se vor orienta către industria energetică.
Gazprom, care a căpătat deja dreptul de a exploata un zăcământ în Libia, are interese mai mari aici. Cu ajutorul lui Putin, şeful Gazprom, Alexei Miller, speră să încheie o înţelegere cu compania naţională petrolieră libiană, privind exploatarea, transportarea şi procesarea