Guvernul australian afirmă că, între anii 1920 şi 1930, copii din triburile aborigene au fost folosiţi pe post de cobai în cadrul testelor făcute pentru depistarea tratamentului leprei, citează SkyNews. Sursa: SkyNews
În acest sens, au avut loc audieri şi s-au propus compensaţii pentru aşa-numitele "generaţii pierdute". Acest termen se referă la aproximativ 100.000 de copii proveniţi din triburile aborigene, luaţi cu forţa din sânul familiilor. Aceste experimente au fost permise de politica guvernului de la acea dată.
Noul prim-ministru australian şi-a cerut scuze în mod formal persoanelor care au avut de suferit de pe urma tratamentelor.
Kathleen Mills, membră a Alinaţei Generaţiilor Pierdute, a mărturisit comisiei care conducea audierile că mai multor copii bolnavi de lepră li s-au injectat diferite seruri pentru a se urmări modul în care aceştia reacţionează.
Ministrul de externe australian a ordonat o anchetă în interiorul departamentului de sănătate, prin care se caută probe menite să susţină acuzaţiile. De asemenea, întreaga arhivă a Departamentului de Afaceri Indigene va fi sigilată până la soluţionarera cazului.
Warwick Britton, profesor la Universitatea de Medicină din Sydney, consideră că este foarte puţin probabil ca aceste lucruri să se fi întâmplat. El mai afirmă că nu a fost informat niciodată despre folosirea unui ser care ar putea trata lepra, nici în Australia, nici în altă parte a lumii. Britton, a adaugat că este posibil să se facă referire la un tratament al leprei, foarte răspândit în toată lumea în acea perioadă. Este vorba despre un ulei extras dintr-un arbore numit Chaulmoogra. Injectat pacienţilor, la interval de două luni, acesta provoca dureri foarte mari.
Aborigenii reprezintă populaţia cea mai defavorizată din Australia, cu o medie de viaţă cu 17 ani mai scăzu