Denumită în popor şi floarea-mălaiului, floarea-soarelui, buhă sau papalugă, păpădia (Taraxacum officinale) reprezintă o sursă de sănătate pentru organismul nostru. Planta creşte de la Denumită în popor şi floarea-mălaiului, floarea-soarelui, buhă sau papalugă, păpădia (Taraxacum officinale) reprezintă o sursă de sănătate pentru organismul nostru. Planta creşte de la câmpie până în zona subalpină. Frunzele sale conţin vitamine (A, B, C, D, E) şi substanţe minerale precum potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu, în timp ce rădăcinile sunt folosite ca tonic şi diuretic. Prin acţiunea diuretică, planta, care înfloreşte de la începutul primăverii până în septembrie, favorizează eliminarea toxinelor din corp. Dr. Eugen Giurgiu recomandă terapia cu păpădie în peste 90 de boli, printre care obezitate, ciroză hepatică, dureri reumatice, diabet, enterocolită, litiaze renale, diferite forme de cancer, afecţiuni cardiovasculare etc.
Mod de folosire
Infuzie: două linguriţe de plantă uscată se pun la fiert în 250 ml apă clocotită. Ceaiul se acoperă zece minute, apoi se strecoară. Se consumă trei-patru căni pe zi.
Decoct: trei linguriţe de plantă mărunţită se fierb cinci minute în 250 ml de apă. Se administrează două căni pe zi. nSirop: florile de păpădie se pun la fiert, cu puţină apă. Se fierb trei minute, iar zeama strecurată se amestecă cu zahăr. Zilnic, se consumă o linguriţă de sirop amestecată cu o cană de apă. nCafea: din rădăcina uscată şi măcinată a plantei, se poate prepara o cafea delicioasă. nSalată: din 50 g frunze proaspete, se prepară, zilnic, o salată asezonată cu suc de lămâie. Cura durează între 15 şi 30 de zile.