Creşterea preţurilor la cereale, modificările climatice şi cursa pentru biocombustibili au adus criza alimentară mondială la cota de urgenţă. Foametea generează deja reacţii violente şi instabilitate în ţările sărace.
Preţurile în continuă creştere la alimente au transformat orezul şi porumbul în produse de lux pentru mulţi oameni, iar comunitatea internaţională începe să devină tot mai conştientă de gravitatea consecinţelor acestei situaţii. Din cauza înfometării, oamenii din ţările sărace încep să reacţioneze violent, relevă „Der Spiegel“.
Criza alimentară chinuie sute de milioane de săraci din Africa, Asia de Sud şi Orientul Mijlociu, iar dimensiunile ei încep să aducă tot mai mult cu o urgie biblică.
În Haiti, de pildă, pentru mulţi, singurul aliment care poate aduce speranţa zilei de mâine este un „biscuit“ făcut din noroi. Oamenii sunt atât de săraci, încât adună argilă galbenă din munţi pe care o combină cu sare şi grăsimi vegetale, frământând-o apoi şi uscând-o la soare pentru a o mânca. „Sper ca într-o zi să am suficientă mâncare să mă hrănesc, ca să nu mai mănânc aşa ceva“, spune cu amărăciune Marie Noël, care supravieţuieşte de pe o zi pe alta, împreună cu cei şapte copii ai săi, cu turte de noroi.
Dacă în urmă cu un an, argila necesară pentru prepararea a 100 de biscuiţi costa 5 dolari, acum preţul este mai mare cu 40%.
Sute de milioane de oameni, în pericol
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel, luni, la comunitatea internaţională să ia măsuri urgente şi pe termen lung împotriva crizei alimentare, avertizând că aceasta riscă să aibă consecinţe grave atât politice, cât şi în materie de securitate. „Criza alimentară care se agravează în lume a atins un prag de urgenţă“, a declarat Ban Ki-moon. „Banca Mondială a estimat că dublarea preţurilor la alimente în ultimii t