Alegerile locale, ce se vor derula in luna iunie, si alegerile parlamentare, programate in toamna, vor intarzia finalizarea privatizarilor anuntate pentru acest an, pana in 2009, a declarat ieri Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment Romania.
"Se stie foarte bine ca in anii electorali procesul de privatizare stagneaza. Toate privatizarile de anvergura anuntate, Oltchim, CFR Marfa si alte companii pe care statul vrea sa le vanda, vor fi amanate cu siguranta in 2009, deoarece numai pentru pregatirea pentru privatizare dureaza circa cinci luni si zece luni in total, fiind nevoie de hotarari de guvern pentru fiecare in parte", a declarat Filipescu.
Potrivit datelor Raiffeisen Investment, privatizarile au totalizat anul trecut 200 milioane de dolari, sub 3% din totalul fuziunilor si achizitiilor de 8,4 miliarde de dolari.
Pentru 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a inclus in planul de privatizare 60 de firme, printre cele mai importante numarandu-se Oltchim, Antibiotice, Romaero, IAR Ghimbav, Avioane Craiova. Ministerul Transporturilor avea programate pentru acest an privatizarile CFR Marfa, Tarom, Aeroportul Otopeni etc.
Ministerul Economiei si Finantelor anuntase privatizarile si listarile Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz si vanzarea mai multor companii din domeniul energiei (Electrica, Turceni, Rovinari etc.). Mai fusesera programate privatizarea si listarea pe o bursa internationala a Romtelecom.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, tot ieri, ca in 2008 va lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) opt companii detinute in portofoliu, cu pachete de 5% intr-o prima faza si apoi pana la 15-20%. "In actuala situatie in care Bursa este afectata, e un risc prea mare sa listezi pachete mari, iar listarea unor pachete de 5% nu rezolva cu ni