Temerea că ruşii ar putea exporta mai puţin ţiţei a urcat ieri preţul barilului la un nou record Producţia de petrol a Rusiei a ajuns la apogeu şi este posibil să nu mai revină niciodată la acest nivel, a afirmat unul dintre cei mai importanţi lideri de companie din industria energetică a ţării. Avertismentul său, dar şi alte evenimente au urcat ieri preţul petrolului la aproape 114 dolari pe baril.
Rezervele de ţiţei ale Rusiei au fost vitale pentru pieţele lumii ani de zile, timp în care cererea de combustibili a continuat să crească. În primul trimestru al lui 2008, producţia de petrol a scăzut însă în Rusia, pentru prima dată în ultimul deceniu, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).
Cu un total de zece milioane de barili pe zi, ruşii au produs cu 1% mai puţin petrol în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest declin înregistrat de cel mai mare producător mondial de petrol creşte presiunile pe o piaţă şi aşa tensionată, şi poate duce la o scumpire a ţiţeiului într-un moment în care activitatea economiei globale scade.
În ultimii patru ani, preţul petrolului a crescut de la 30 de dolari pe baril la peste 110 dolari din cauza producţiei mici, a cererii mari, a creşterii costurilor de exploatare a câmpurilor petrolifere şi a instabilităţii geopolitice în regiunile bogate în resurse, scrie “Wall Street Journal”.
Vestul Siberiei şi-a încheiat perioada de glorie
Vicepreşedintele companiei ruseşti Lukoil, Leonid Fedun, a spus într-un interviu acordat “Financial Times” că producţia realizată anul trecut de Rusia, de 10 milioane de barili de petrol pe zi, ar putea fi cea mai mare pe care o va vedea vreodată. Fedun, care se află în fruntea celei mai mari companii petroliere independente din Rusia, a comparat ţara sa cu Marea Nordului şi Mexic, unde producţia de petrol a int