Avem dreptul la servicii medicale gratuite numai dacă ne înscriem pe liste de aşteptare şi există bani în sistem, susţin reprezentanţii guvernului De multă vreme, sistemul sanitar din România oferă asiguraţilor servicii „gratuite, contra cost“. Teoretic, în schimbul asigurării obligatorii de sănătate pe care o plătim statului, avem garantat un pachet de servicii medicale de bază. Realitatea este însă alta.
Definirea pachetului de servicii medicale de bază ar fi trebuit făcută în raport cu fondurile existente în sistem
Am văzut cum pacienţi internaţi într-un spital bucureştean îşi cumpărau medicamente din farmacia aflată în interiorul unităţii. Nu este un caz izolat, ci un mod de a organiza lucrurile în vederea satisfacerii unor interese
meschine, prin diverse obstacole, precum coplăţile sau capcane de genul «spitalul nu are medicamente, dar la parter se află farmacia directorului».
Este un sistem păgubos, cu aparenţă de generozitate“, ne-a spus dr. Alexandru Buzamet, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Asiguraţilor şi Pacienţilor. Aici ajung frecvent reclamaţii din partea pacienţilor care s-au tratat la stat, pe bani.
Plătim pentru „liste de aşteptare“
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Vlad Iliescu, spune că a auzit de acest fenomen numai la nivel informal, deoarece „nu au existat plângeri în scris“. „Pachetul de bază are susţinere financiară, însă nu se înţelege faptul că un serviciu accesibil nu înseamnă unul de care să beneficiezi instantaneu.
Sigur că ai dreptul la un serviciu medical gratuit, însă pe baza unei programări şi într-o anumită capacitate financiară a sistemului. La noi, noţiunea de “liste de aşteptare“ este mai mult teoretică, deoarece a fost însuşită doar de câteva spitale.
Pacienţii, invitaţi să dea statul în