România are foarte puţine suprafeţe cu viţă-de-vie certificată ecologic. Cei mai mari viticultori eco sînt societatea Pietrosaraţii şi Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru.
România are foarte puţine suprafeţe cu viţă-de-vie certificată ecologic. Cei mai mari viticultori eco sînt societatea Pietrosaraţii şi Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru.
Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, în România existau anul trecut numai 65,63 hectare de viţă-de-vie certificată ca ecologică şi alte 212,56 hectare aflate în perioadă de conversie. Suprafaţa certificată este împărţită, practic, între Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru, din judeţul Galaţi, şi firma privată Pietrosaraţii, care are vii eco în zona Pietroasele, judeţul Buzău. Pe lîngă cei doi “giganţi”, mai sînt vreo doi-trei temerari care au cîte o jumătate de hectar sau un hectar, cu viţă eco.
PRODUCĂTOR. Societatea Pietrosaraţii se pregăteşte să scoată pe piaţă, anul acesta, primele sticle cu vin din struguri eco, după ce anul trecut a vîndut licoarea la vrac, în Franţa şi Danemarca. “Sîntem încă la început. Ideea francezilor, care sînt asociaţi în această societate, a fost să începem cu începutul, adică să avem materia primă. Motiv pentru care partea de vinificaţie n-a ajuns pînă la ultima fază de dezvoltare. Abia anul acesta am pus o linie de îmbuteliere la care încă lucrăm”, a declarat Cristina Staicu, directorul societăţii. Pietrosaraţii a început să facă viticultură eco în anul 2003, iar în 2006 a primit certificarea ecologică. 2007 a fost primul an integral eco. Societatea are în zona Pietroasele 28 de hectare de vie eco pe rod, plus încă patru proaspăt plantate anul trecut. “Producem numai ecologic, pentru că noi chiar credem în acest sistem de producţie. A fost i