Festivalul internaţional de film B-EST, aflat la a patra ediţie şi desfăşurat la Cinema Scala, continuă până pe 20 aprilie cu filme şi invitaţi-surpriză. După ce, luni, publicul românesc l-a cunoscut pe regizorul Andrzej Zulawski, bucureştenii îl vor întâlni, la sfârşitul săptămânii, pe actorul Rutger Hauer, care va înmâna trofeul festivalului. Competiţia oficială cuprinde trei secţiuni – scurtmetraj, documentar şi lungmetraj –, la care se adaugă cele din afara concursului – “Al 7-lea univers”, care prezintă filme premiate la festivaluri importante precum Cannes, Veneţia, Berlin, “Lecţia de cinema”, care cuprinde workshopuri susţinute de invitaţii speciali ai festivalului şi “Filmul şi mediul înconjurător”, o categorie nouă, dedicată problemelor de mediu. Pe lângă acestea, festivalul va mai găzdui evenimente omagiale, lansări de DVD şi de carte.
Patru documentare româneşti au intrat în cursă
Dacă luni şi marţi au putut fi urmărite proiecţii de scurtmetraje, miercuri, e rândul documentarelor să intre în cursă. De la ora 14.00, vor rula filmele “Nu te supăra, dar...”, de Adina Pintilie, o producţie autohtonă din 2007, “A Sunday in Pripyat”, de Blandine Huk şi Frederic Cousseau, o producţie Franţa, 2006, şi “Live Action Radio”, de Tomasz Jurkiewicz, o producţie poloneză din 2008. De la ora 16.00, altă serie de documentare: “Nisipuri”, de Claudiu Mitcu, o producţie românească din 2007 şi “nijuman no borei”
(200. 000 phantoms), de Jean-Gabriel Périot – film produs în Franţa, în 2007. Iar seara, de la ora 18.00, va rula lungmetrajul sud-coreean “Breath”.
Joi, 17 aprilie, se va desfăşura al doilea tur de forţă pentru competiţia de scurtmetraj, la care participă trei pelicule româneşti – “Romanţa prostului”, de Mircea Nestor, “Târziu”, de Paul Negoescu şi “Sandpit # 186/Balastiera # 186”, semnată de Adina Pintilie şi George Chiper.