O iniţiativă legislativă privind cumpărarea de stickuri pe care elevii să-şi descarce manualele electronice a trecut deja de prima Cameră a parlamentului, fără ca deputaţii să ia în seamă capcanele pe care aceasta le cuprinde. Sursa: Octavian Cocoloş
1 /.
Dacă elevii vor primi gratuit, din toamnă, memory-stickuri (dispozitive de memorie detaşabilă) şi vor învăţa după manualele în format electronic, ei vor sta în faţa computerului ore întregi în fiecare zi, lucru care le poate afecta grav sănătatea.
Un proiect adoptat ieri de deputaţi prevede ca fiecare elev să primească, la toamnă, un dispozitiv de stocare a informaţiilor.
Părinţii nu au fost întrebaţi ce părere au şi nici medicii de medicină şcolară. Ce riscă elevii? Scolioză, afecţiuni ale vederii, tulburări comportamentale, dependenţă de computer. Medicii spun că nu se cunosc efectele pe termen lung ale petrecerii unui timp îndelungat, zilnic, în faţa computerului.
O problemă acută o constituie faptul că nu toţi copiii au computere acasă, iar cele 1,2 milioane de laptopuri ieftine, promise anul trecut de guvern, au rămas doar pe hârtie. Propunerea legislativă privind achiziţionarea de memory-stickuri pentru fiecare elev, la începutul fiecărui ciclu din învăţământul preuniversitar, a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor şi urmează să treacă prin Senat. Un dispozitiv de minimum 4 GB costă - susţin iniţiatorii proiectului - în jur de 40 de lei. Pentru achiziţionarea lor ar urma să se cheltuiască anual în jur de 40 de milioane de lei.
Cei 43 de iniţiatori mizează pe faptul că, în curând, fiecare şcoală va avea măcar un laborator de informatică, iar alfabetizarea digitală va începe din ciclul primar.
VÅNZĂRI
Lecţii electronice de 4 milioane de euro în 2011
Piaţa softurilor educaţionale va exploda în următor