Curtea Constituţională a declarat ieri neconstituţională o lege, adoptată de parlament, prin care averile dobândite în mod „nejustificabil“ puteau fi confiscate. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Actul normativ aducea câteva modificări legii privind declararea şi controlul averii demnitarilor, a magistraţilor şi a funcţionarilor publici.
Astfel, legea iniţială prevedea posibilitatea confiscării, printr-o hotărâre a Curţii de Apel, a averilor care nu pot fi justificate. Legea votată de deputaţi, în schimb, prevedea posibilitatea confiscării averii, dacă între veniturile unui demnitar şi averea sa apăreau „diferenţe nejustificabile“. Averea se putea confisca numai în cazul în care se constata, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, că persoana a săvârşit o infracţiune.
Modificările au fost contestate la Curtea Constituţională de PD-L înainte ca legea să fie promulgată. Cristian Rădulescu, liderul grupului PD-L din Camera Deputaţilor, a reclamat faptul că modificările propuse urmăreau, practic, tergiversarea procesului de sancţionare a celor care au dobândit averi ilicite.
Deputaţii PDL au menţionat, în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale, că în textul modificat al legii a fost utilizată expresia de „venituri nejustificabile“, în timp ce Constituţia face referire la „caracterul ilicit al dobândirii averii“.
În replică, deputatul Eugen Nicolicea (PSD) a susţinut că, de fapt, el a vrut să propună confiscarea averilor ilicite, dar propunerea referitoare la averile nejustificabile a venit din partea PDL.