PATAPIEVICI: "O ştire teribilă a trecut printre noi ca vântul şi, deşi a stârnit iniţial indignare, nu a ţinut trează atenţia publică nici măcar o zi".
O tânără de 20 de ani a fost accidentată mortal în timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni. Există imagini de la locul accidentului, care arată că tânăra, lovită la cap şi plină de sânge, s-a zbătut minute în şir între viaţă şi moarte, fără ca vreo persoană să îi sară în ajutor: nici autoarea accidentului, nici poliţiştii (aflaţi în număr mare la faţa locului, deoarece asigurau fluenţa deplasării coloanei oficiale a primului-ministru), nici trecătorii, nici autorul (sau autoarea) filmului. Salvarea a venit după douăzeci de minute, iar tânăra a murit în drum spre spital.
Un fapt divers. Ziarele l-au menţionat, televiziunile l-au preluat, filmuleţul a fost postat pe site-ul Antenei 3 şi cu asta toată discuţia s-a încheiat. Majoritatea a dat vina pe poliţişti şi a fost indignată de atitudinea autoarei accidentului (o femeie bogată): nici poliţiştii, nici autoarea nu s-au apropiat de trupul tinerei să arunce măcar o privire, prin care să evalueze în vreun fel starea victimei. Mai nimeni nu s-a întrebat cum de trecătorii nu au dat nici o mână de ajutor, iar un forumist a atras atenţia că nici autorul filmului nu a schiţat vreun gest de ajutor: „De cameraman nu spuneţi nimic, el a stat şi a filmat cum o persoană îşi dă ultima suflare, ce a crezut că dacă filmează aşa ceva o să îşi ia un premiu sau o să fie promovat“ - şi se întreba: „Unde este judecata voastră?“.
Aceasta, într-adevăr, este întrebarea crucială: unde este judecata noastră? Poliţiştii au invocat regulamentele şi situaţia oficială în care se găseau (coloana primului-ministru etc.). „Aşa sunt procedurile“, au declarat. Zona reprezenta culoar oficial, iar poliţiştii nu aveau nevoie de incidente. De aici rezultă că în