Ţările afectate de criza alimentară şi de preţurile mari ale cerealelor îşi pun speranţele în culturile de cartofi, care ar putea să le ferească de foamete. Sursa: Reuters
Criza alimentară care ameninţă sute de milioane de oameni din întreaga lume pune pe jar comunitatea internaţională, care trebuie să vină de urgenţă cu soluţii viabile. Avertismentele oficialilor privind gravitatea situaţiei nu contenesc. Directorul adjunct al Programului Alimentar Mondial, Gemmo Lodesani, a afirmat că nu sunt excluse noi proteste cauzate de foamete. „Situaţia este gravă. (...) Ne putem aştepta la noi revolte urbane“, a declarat oficialul ONU, într-un interviu publicat ieri în cotidianul francez „Le Parisien“. Acesta a făcut astfel referire la situaţia din Somalia, Sudan, Congo, Afganistan, Zimbabwe şi Haiti, „ţări în care oamenii sunt expuşi riscului de foamete“.
Pentru a face faţă acestei crize, agenţia ONU are nevoie „de 1,4 miliarde de dolari în plus pentru 2008 faţă de cât era iniţial prevăzut“.
Un răspuns la îndemână la problema foametei care ameninţă omenirea este cartoful. Culturile de cartofi, aflate pe locul trei ca importanţă la nivel mondial, după cele de orez şi grâu, se detaşează ca alternativă la cerealele tot mai scumpe, relevă Reuters. Porumbul, care este cultivat şi el la scară largă, este folosit îndeosebi pentru hrănirea animalelor.
Planta providenţială
Teoria salvării mondiale cu ajutorul culturilor de cartofi se sprijină pe argumente solide. Cartofii, originari din Peru, pot fi cultivaţi în aproape orice tip de climat, începând de la cel specific Munţilor Anzi până la cel tropical din Asia. Au nevoie de foarte puţină apă, ajung la maturitate în 50 de zile, iar producţia la hectar poate fi până la de patru ori mai mare decât cea obţinută în cazul culturilor de grâu sau orez.
„Şocuril