Cursul mediu a urcat luna trecuta la 3,7218 lei, cel mai ridicat nivel inregistrat din ianuarie 2005. Comparativ cu media din iulie anul trecut, de 3,13 lei pentru un euro, cursul inregistreaza acum o depreciere (in termeni nominali) cu aproape 19%. In termeni reali (corectat cu inflatia), deprecierea leului a fost de putin peste 9%. Cotatiile au urcat din nou pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce leul nu a reusit sa profite marti de datele pozitive privind evolutia deficitului de cont curent. Euro s-a intors ieri la niveluri de 3,63 lei, dupa ce piata a incercat de mai mutle ori in ultimele zile, insa fara succes, sa rupa nivelul suport de 3,6 lei pentru un euro.
Slabirea leului a venit pe fondul unei noi deteriorari a sentimentului regional, insa volumele tranzactionate au fost din nou reduse. Totodata, dobanzile pe piata monetara au coborat spre nivelul de 9% pe an, in conditiile in care pe piata s-au acumulat din nou lichiditati excedentare.
"Saltul de la 3,62 la 3,63 lei pentru un euro s-a facut pe volume mici. Suntem intr-o perioada de consolidare", comenteaza Dragos Balaci, dealer-sef la ABN Amro Bank. El spune ca in prezent jucatorii acumuleaza pozitii lungi pe euro (pariind astfel pe o crestere a cursului), insa daca aceasta nu se va produce, am putea sa vedem din nou o miscare de intarire a leului.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6317 lei pentru un euro, cu 1,73 bani peste nivelul precedent. Dolarul a pierdut in schimb 0,49 bani, coborand la 2,2758 lei, dupa ce a atins un nou minim istoric in fata euro pe pietele internationale. Pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, euro a urcat de la 3,6180 lei la inceputul sedintei de tranzactionare pana la 3,63 lei, la sfarsitul zilei.
La inceputul saptamanii euro coborase sub nivelul de 3,61 lei, pe fondul cresterii dobanzilor pe termen scurt pe piata monetara pana la 12% pe