Alimentele s-au scumpit foarte mult în ultima perioadă şi tot mai multe state s-au confruntat cu proteste violente din această cauză. Unu din şapte oameni suferă de foame.
Mai multe state s-au confruntat cu proteste în ultima vreme din cauza scumpirii tot mai accentuate a alimentelor de bază. Mari suprafeţe din Africa şi Asia au început să fie lovite de seceta determinată de schimbările climatice. Conform Food and Agriculture Organisation, preţurile plătite la importurile de alimente vor creşte cu 56% în anul agricol 2007/2008 în statele cele mai sărace, după o creştere de 37% în 2006/2007. Conform organizaţiei, la finele lui martie, preţurile la grîu şi orez erau la nivel dublu faţă de nivelurile din martie 2007, în vreme ce la porumb erau cu o treime mai mari.
Revolte legate de alimente au fost raportate în ultima lună în Egipt, Camerun, Coasta de Fildeş, Senegal, Burkina Faso, Etiopia, Indonezia, Madagascar, Filipine şi Haiti. În Pakistan şi în Thailanda, trupe ale Armatei au fost desfăşurate pentru a evita furturi din lanuri sau depozite. Food and Agriculture Organisation estimează pentru 2008 o scădere cu 5% a stocurilor de cereale, pînă la 405 milioane de tone, nivel-record de scădere în ultimii 25 de ani, în vreme ce la nivel mondial 37 de state se confruntă cu o criză a alimentelor. Între acestea, singura ţară europeană trecută pe listă este Republica Moldova. FAO estimează că este nevoie de fonduri între 1,2 şi 1,7 miliarde de dolari pentru programe de sprijinire a fermierilor.
STATISTICĂ. Banca Mondială avertizează, în schimb, că 33 de state ale lumii pot avea probleme politice şi dezordine socială din cauza creşterii preţurilor la alimentele de bază. În lume există în acest moment 850 de milioane de oameni malnutriţi, din care 200 milioane de copii, în creştere cu 10% faţă de 1998, potrivit Food