In Romania, 350.000 de copii sunt lasati acasa de parintii plecati sa munceasca in strainatate. Mai mult de o treime din copii, aproximativ 126.000, sunt afectati de migratia ambilor parinti.
Conform studiului "Analiza la nivel national asupra fenomenului copiilor ramasi acasa prin plecarea parintilor la munca in strainatate", realizat de The Gallup Organization Romania pentru UNICEF, jumatate din copiii care cresc fara ambii parinti au varsta sub 10 ani, iar 4% sub un an. De asemenea, aproape o treime din total, adica 100.000 de micuti, traiesc in Moldova. 50.000 sunt in Transilvania si Oltenia, iar in Muntenia alti 55.000. Mai mult, estimarile arata ca regiunea Transilvania nu este afectata de migratia ambilor parinti – un motiv ar fi acela ca gradul de urbanizare este mai mare decat in cazul celorlalte regiuni. Conform estimarilor, mai mult de jumatate din copiii afectati de fenomen traiesc in mediul rural. Copiii lasati acasa de ambii parinti plecati sunt de obicei in grija familiei extinse, mai ales a bunicilor. Majoritatea parintilor au sub 40 de ani, atat mamele, cat si tatii (78%, respectiv 63%). Rareori parintii informeaza autoritatile despre intentia lor de a parasi tara, dar mai grav este faptul ca acestia nu stiu cum sa-i pregateasca pe copii inainte de a pleca.
Principalele consecinte asupra copilului sunt vizibile in termeni de suferinta emotionala si psihologica. In 0,4% din cazuri adultii afirma ca unul dintre copiii din familie a avut probleme cu politia deoarece a comis o infractiune. Aproximativ 30.000 de copii au trait cel putin un an in lipsa mamelor, iar 5.000 au varsta sub un an. In cele mai multe cazuri, absenta din familie a mamei are un impact negativ asupra comportamentului micutului: in 50% din cazuri se mentioneaza suferinta copilului, 16% din cei lasati singuri se inchid in sine, iar 14% nu mai invata bine. "