Caderea unei banci in Romania nu ar trebui sa fie platita din bani publici, asa cum s-a intamplat in alte tari, a declarat joi economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea. Acesta a argumentat ca o astfel de masura nu este necesara pentru ca serviciile bancare din Romania nu sunt interconectate cu piata bursiera si imobiliara, ponderea serviciilor bancare in Produsul Intern Brut este modesta, iar cele mai multe banci sunt private.
"Caderea unei banci nu ar trebui platita din bani publici pentru ca serviciile bancare nu sunt interconectate cu piata bursiera si imobiliara ca in Statele Unite ca sa conduca la o cadere in lant a economiei, iar ponderea serviciilor bancare in Produsul Intern Brut este redusa", a afirmat Lazea. O decizie privind un eventual sprijin financiar al statului este cu atat mai putin justificata cu cat majoritatea bancilor sunt private, iar capitalul strain este preponderent, a mai aratat oficialul BNR. Totodata, Romania are o cresterea economica de 6% si nu se poate compara cu state aflate in pericol de recesiune care trebuie sa sustina sistemul bancar.
"Banii publici nu trebuie sa stea la baza comportamentului bancar, iar o inflatie marita ar invalida aceasta preintampinare a riscului sistemic", a spus economistul sef al BNR, precizand ca nu exista niciun fel de indicii ca vreo banca din Romania ar avea nevoie de bani publici.
Lazea a mentionat ca bancile care provin din state care au pastrat reglementari mai prudente ale sistemului bancar, cum ar fi Olanda, Austria, Italia, Franta, Germania, sunt mai putin afectate de criza financiara globala Caderea unei banci in Romania nu ar trebui sa fie platita din bani publici, asa cum s-a intamplat in alte tari, a declarat joi economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea. Acesta a argumentat ca o astfel de masura nu este nec