» Doua fabrici de textile din Constanta, care produceau pentru export, si-au inchis portile.
» Persoanele disponibilizate nu beneficiaza de nici un ajutor.
» Importurile pentru productia in lohn au scazut si cu pana la 99,7%.
Industria de textile si incaltaminte romaneasca este in declin puternic de trei ani de zile. Efectele fenomenului se simt si in Constanta, unde doua fabrici de profil si-au inchis portile in ultima perioada.
Potrivit specialistilor, exemplul acestora va fi urmat in scurt timp si de alte unitati. Explicatia este simpla: dupa ce au investit in tara, profitand de mana de lucru ieftina, acestia prefera state unde platesc mai putin angajatii. "In ultimii trei ani, salariile medii din industrie s-au majorat, de la un nivel de 5-6 milioane de lei vechi, pana la 10-12 milioane, in prezent. si in Constanta s-au inchis mai multe fabrici", a pecizat, la Constanta, Aurelientu Popescu, presedintele executiv al Federatiei Patronale a Industriei Usoare.
Datele prezentate de seful FEPAIUS sunt sugestive. Importurile pentru productia in lhon s-au prabusit in 2007, fata de 2006. De exemplu, importurile pentru lhon pentru produsele de pielarie si incaltaminte au scazut cu 99,7%, de la 782 milioane lei, in 2006, la numai 2,8 milioane lei, in 2007. Scaderi extrem de importante au mai fost inregistrate in domeniile produselor textile (98,7%), dar si in cel al articolelor de imbracaminte (98,8%). Popescu spune ca sunt doua explicatii. In primul rand, piata lhonului si exporturile au scazut dramatic. Exista si o a doua cauza, mai optimista: scaderea importurilor este determinata de faptul ca exportatorii aleg sa isi construiasca in tara fabrici de materialele utilizare, pentru a avea produse mai ieftine.
Lipsa protectiei sociale
Aurelientu Popescu a declarat ca nu a fost instiintat de problemele pe car