Unda de soc ce a inceput sa traverseze piata imobiliara din tarile puternice ale UE a ajuns si in Irlanda, tara cu cea mai impresionanta crestere economica a UE din ultimul deceniu. Chiar de la jumatatea anului trecut au inceput sa apara rapoarte negative, indicii sa o ia la vale, iar muncitorii din constructii sa intre la banuieli ca ceva nu miroase bine. Printre ei, evident si muncitorii romani, aflati in numar mare pe sutele de santiere din zona metropolitana a Dublinului.
Cum o duc romanii
Muncitorii se tem ca nu vor
mai avea de lucru
Foto: Hotnews
Vasile A. are 41 de ani, e din Radauti, si a ajuns in Irlanda acum 6 ani, impreuna cu sotia si cei doi copii. Dupa o perioada petrecuta pe piata neagra, in urma cu doi ani a reusit sa-si legalizeze situatia, iar acum munceste cu drepturi depline. Ati zice ca e un caz fericit! Ei bine, nu. „De mai bine de un an situatia nu mai e asa de buna. Simt eu, dar si colegii mei, ca sa nu mai zic de romanii cu care tin legatura. Pur si simplu se construieste mai domol, sint comenzi putine, iar angajatorii au inceput sa dea afara din oameni. Cred ca situatia mea e inca roza, fiindca ma apreciaza patronul, dar nu poti sti niciodata. Noroc cu nevasta-mea, si-a gasit si ea de lucru si inca ne descurcam. Eu fac vreo 2.600 pe luna, nevasta-mea vreo 2000. Dar chiria e 1.300, copiii merg la scoala, utilitatile aici costa de 4-5 ori mai mult decit in Romania. Nu mai reusim sa stringem atitia bani ca in urma cu un an sau doi ani”, povesteste Vasile.
Prin urmare, daca in ultimul timp au inceput sa apara stiri legate de dorinta mai multor sute de muncitori romani din Spania de a reveni in Romania, n-ar fi exclus sa asistam in urmatoarea perioada la aceeasi miscare din partea mai multor conationali stabiliti in prezent in Irlanda. Mai ales ca marea majoritate dintre ei si-au construit deja case