Cercetătorii americani susţin că au descoperit cum se ascunde virusul HIV în celule pentru a nu fi atacat de sistemul imunitar. Aceştia au explicat că, atunci când un virus comun, aşa cum este cel gripal, atacă organismul, sistemul imunitar răspunde prin producerea unor celule care să îl anihileze. HIV se „comportă” ca o parte normală a unei celule, astfel încât nu este vizibil pe suprafaţa acesteia. Virusul creează o proteină care îl ajută să se ascundă, spun cercetătorii americani.
Această proteină interacţionează cu o parte importantă a sistemului de apărare a organismului, tocmai cea care ajută celulele imune să le identifice pe cele infectate. Atunci când HIV pătrunde în organism, proteina înfăşoară celulele imune, alterându-le în asemenea măsură încât acestea ajung să perceapă virusul ca parte a organismului. Apoi, sunt alese alte proteine produse în mod normal de organism, care sunt modificate în aşa fel încât să ascundă în continuare virusul. Aceste proteine naturale, odată blocate, pot face reversibilă activitatea proteinei produse de HIV. Astfel, organismul ar putea detecta şi distruge virusul.
Cercetătorii vor să găsească diferiţi inhibitori moleculari care ar putea fi dezvoltaţi din anumite substanţe pentru a putea fi incluşi în medicamentele folosite în terapiile anti-HIV/SIDA. Se ştie că proteina produsă de virus poate lua diferite forme, în funcţie de diverşi factori, şi odată descoperite suprafeţele şi formele implicate în aceste interacţiuni, ar putea fi dezvoltate noi medicamente, mult mai eficiente. (E.H.)
Cercetătorii americani susţin că au descoperit cum se ascunde virusul HIV în celule pentru a nu fi atacat de sistemul imunitar. Aceştia au explicat că, atunci când un virus comun, aşa cum este cel gripal, atacă organismul, sistemul imunitar răspunde prin producerea unor celule care să îl anihileze. HIV se „compor