Cercetătorul american Edward Lorenz, considerat părintele teoriei haosului şi a efectului fluturelui, a murit, astăzi, la vârsta de 90 de ani, a anunţat Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), unde acesta a fost profesor, citat de AFP. Lorenz, specializat în meteorologie, a murit în locuinţa sa din Cambridge, Massachusetts, după lupta cu cancerul.
Lucrând ca meteorolog la MIT, Lorenz a descoperit, în 1963, faptul că se poate obţine un comportament haotic doar cu trei variabile, demonstrând astfel că o dinamică foarte complexă poate apărea într-un sistem foarte simplu din punct de vedere formal, idee intuită în secolul al 19-lea de matematicianul francez Henri Poincaré.
Astfel, slabele diferenţe în dinamica atmosferei pot declanşa efecte uriaşe, adesea nebănuite.
Aceste observaţii au condus la formularea a ceea ce se numeşte efectul fluturelui, termen prezentat într-un studiu din 1972, intitulat "Previzibilitatea: poate bătaia din aripi a unui fluture din Brazilia să declanşeze o tornadă în Texas?".
Descoperirile lui Lorenz au marcat începutul unui nou câmp de cercetare, care a avut un mare impact, nu numai asupra matematicilor, ci, virtual, asupra tuturor specialităţilor, de la biologie, la fizică şi ştiinţe sociale.
În meteorologie, teoria sa conduce la concluzia potrivit căreia este fundamental imposibil să prevezi vremea pe o perioadă mai mare de două-trei săptămâni, cu un grad rezonabil de precizie.
Cercetătorii din lumea întreagă spun că secolul al 20-lea rămâne în istorie pentru trei teorii ştiinţifice: a relativităţii, a mecanicii cuantice şi a haosului.
Născut în 1917, în West Hartford, Connecticut, Lorenz a urmat cursurile facultăţii de matematică din cadrul Universităţii Harvard şi şi-a dat doctoratul în meteorologie la MIT, în 1948.
@N_P