Ordinele de cumparare s-au pus in miscare, “vinovate” de acest lucru fiind companiile importante din SUA, care au raportat rezultate financiare mai bune decat estimarile. Nu in ultimul rand insa, sustinerea cumparatorilor vine si din partea datelor din economie.
Miercuri, 16 aprilie, Wall-Street-ul a intampinat cu entuziasm rezultatele bune din partea JP Morgan si Intel, precum si o cifra buna a inflatiei, care in luna precedenta a inregistrat o crestere a variantei core - din care se extrag alimentele si energia - de 0,2%, intocmai cu asteptarile pietei. Rezultatele bune, peste estimari, din partea JP Morgan, 0,68 centi/actiune vs 0,64 centi/actiune si Intel: 0,29 centi/actiune vs 0,25 centi/actiune au starnit primele valuri de cumparare, dupa cum aratau inainte de deschidere contractele futures pe indicii americani.
Sa nu ne entuziasmam foarte mult: cele doua companii au raportat bine pentru ca asteptarile au fost destul de joase, dar daca este sa comparam rezultatele cu cele de acum un an, JP Morgan in prezent a raportat cu 50% mai slab iar Intel cu 12% mai putin. Dar dupa dezastrul cu General Electric, de vinerea trecuta, orice stire pozitiva, fie ea cat de mica, starneste un entuziasm disproportionat.
Principalii indici ai burselor americane au crescut peste 2%, Dow Jones inregistrand un avans de 2,03% la 12,619 puncte. Avem nevoie de asa ceva! Aveam nevoie de o crestere care sa mai prelungeasca counter-trend-ul la scaderea din acest an. Sigur ca, fundamental, lucrurile nu s-au schimbat atat incat sa justifice o crestere sustenabila, insa datele usor pozitive care apar au rolul de consolidare a scaderii.
Evolutia pietei americane din ultima saptamana a dat, la propriu, dureri de cap traderilor prin miscari haotice, trenduri ce pareau slabe dar care se dovedeau puternice si deschideri clare intr-o directie care mai apoi