Copiii cu ambii parinti plecati la munca in strainatate sunt de 4,7 ori mai multi fata de cifra din registrele autoritatilor. Un studiu realizat de Gallup Romania, la cererea UNICEF si a Organizatiei Alternative Sociale din Iasi, arata ca 350.000 de copii au macar unul dintre parinti plecat la munca peste hotare si 126.000 de minori au ambii parinti plecati. Statistic vorbind, opt copii dintr-o suta sunt afectati de migrarea parintilor in strainatate. Fenomenul migrarii in masa a parintilor catre alte tari pentru joburi mai bine platite are cel mai mare impact in Moldova.
Cercetarea a dovedit ca, la nivel national, 350.000 de copii au macar unul dintre parinti plecat la munca peste hotare, cifra fiind de 4,1 ori mai mare decat cea oficiala, inregistrata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), desi cele doua studii au fost facute in aceeasi perioada; cel al Gallup in aprilie - octombrie 2007, iar cel al ANPDC in iunie 2007.
Fenomenul migrarii in masa a parintilor catre alte tari pentru joburi mai bine platite are cel mai mare impact in Moldova, unde traiesc 100.000 de copii ai caror parinti au plecat la lucru in tari ca Spania si Italia.
Tot studiul Gallup arata ca Transilvania „nu este afectata de migratia ambilor parinti“, fapt care are legatura cu gradul de urbanizare. Cercetarea, realizata pe baza de ancheta, pe un esantion reprezentativ de 2.000 de gospodarii la nivel national, arata ca peste jumatate dintre minorii „singuri acasa“ traiesc in mediul rural si tot in jur de 50% dintre ei au varste sub 10 ani.
Integral in EvZ. Copiii cu ambii parinti plecati la munca in strainatate sunt de 4,7 ori mai multi fata de cifra din registrele autoritatilor. Un studiu realizat de Gallup Romania, la cererea UNICEF si a Organizatiei Alternative Sociale din Iasi, arata ca 350.000 de copii au macar