Ateneul Roman prezenta o seara de cultura japoneza. Teatrele isi desfasurau programul lor obisnuit. Muzeul Literaturii Romane relua clasicele sale Rotonde, suspendate o vreme. La cinematografe rulau filme. La Atelier 35, un grup de tineri abia isi vernisasera expozitia. Alte galerii expuneau picturi, sculpturi. Erau evenimente obisnuite in asemenea spatii intr-o zi obisnuita a unei saptamani. In acelasi timp, Mircea Tiberian isi lansa noul album la Art Jazz Club. La Libraria Carturesti un artist roman si un altul bulgar prezentau publicului rodul muncii lor comune. Un pictor nu-i putea prezenta unui gazetar expozitia sa pentru ca barul inca nu se deschisese. Faptele culturale din spatiile neconventionale par un bonus acordat clientilor fideli.
Moda "Doua intr-una" face ravagii si in cultura. Multi gandesc ca ea trebuie furnizata la pachet cu un alt produs sau cu un alt serviciu. Cel mai adesea se asociaza distractiei: iese omul sa se recreeze un pic, la o sueta cu amicii, la cascat gura la ce mai e nou prin targ, musai trebuie sa-i servesti alaturi de-o bere buna si-o tara de cultura. Fie ca pui pe peretii barului proaspetele lucrari ale unui pictor ce refuza din principiu sa expuna in "invechitele, conservatoarele" spatii numite galerii, fie ca se lanseaza o carte sau se face o lectura, fie ca improvizezi un spectacol de teatru in care obligatoriu spectatorii sunt parte integranta, orice e bun numai sa fie clientul multumit. In clinchet de pahare, cu damf de bere, vin sau votca, in mijlocul unei atmosfere adesea excitante, cu iz natural, nu de silicoane, cultura este brelocul agatat la o masina de lux. Ea face parte dintr-un decor in care elementul de baza nu este nici poezia, nici pictura si, uneori, nici macar muzica.
Locurile sunt desigur diferite. La Carturesti, atmosfera de librarie este dominanta. Dupa ce-ai trecut pe la rafturi si ai cum