Sa admitem ca si in "epoca de aur" fericirea era posibila. Dezamagitor este insa modul in care autorul isi reprezinta fericirea.
Mircea V.N. Drilea a publicat (probabil pe banii sai) un roman de 480 de pagini, Un nou inceput (localitate nementionata, Ed. Isaura Impex, 2008) despre o familie fericita din timpul lui Ceausescu (alta decat familia Ceausescu!). Lasam la o parte faptul ca, inainte de 1989, unor oameni le-ar fi trebuit multa insensibilitate ca sa fie fericiti. Sa admitem ca si in "epoca de aur" fericirea era posibila. Dezamagitor este insa modul in care autorul isi reprezinta fericirea.
In conceptia lui, un om se poate considera realizat daca este apreciat, la locul lui de munca, de sefi. Personajul principal al romanului, Ion Tronaru, sudor la Intreprinderea "23 August", se simte in al noualea cer cand primeste o gradatie in plus la salariu, iar maistrul lui, Ilarion Golea, il lauda intr-o sedinta. Sudorul cumpara o sticla de sampanie si un buchet de flori, pentru a sarbatori acasa evenimentul, impreuna cu sotia lui, Maricica, si cei doi copii ai lor, Nelu si Marian. Maricica, pe care Ion Tronaru "o iubeste ca pe lumina ochilor", este la randul ei portretizata conventional de Mircea V.N. Drilea. Ea spala geamurile cantand, gateste cu zel pentru "barbatii ei" si, cand un vecin ii face curte, il pune la punct in limbajul moralei comuniste, amintindu-i ca familia este "o celula de baza a societatii" care trebuie respectata.
Pana si copiii fac numai pozne inofensive si agreabile. De obicei insa, nu fac pozne, ci invata bine si o ajuta pe mama lor la treburile casnice.
Singura drama este generata de aventura amoroasa extraconjugala a lui Ion Tronaru, care, sub influenta unui prieten alcoolic, se imbata si el o data si se incurca, fara mare tragere de inima, cu o chelnerita. Legatura devine in timp tot mai serioasa, iar Maricica