Circa 20% dintre soldaţii americani întorşi din Irak şi Afganistan, aproximativ 300.000 în total, au probleme psihice sau suferă de depresie profundă, potrivit unui studiu al RAND Corp. Situaţia se complică şi mai mult în condiţiile în care doar jumătate dintre ei beneficiază de tratament adecvat, se arată în raport. Studiul a fost efectuat pe un număr de 1.965 de soldaţi provenind din 24 de regiuni ale SUA. Din octombrie 2001, când a fost declanşat războiul din Afganistan, circa 1,6 milioane de soldaţi au fost trimişi pe acest front şi în Irak.
(Cifrele oferite de noul studiu nu diferă prea mult de cele oficiale. Potrivit unei estimări făcute de Pentagon în februarie, 17,9% dintre soldaţii desfăşurat în Irak şi Afgansitan suferă de stres, depresie sau anxietate. Dintre cei 20% de foşti combatanţi care prezintă sindromul de stres post-traumatic şi depresii, jumătate au declarat că au fost martorii morţii violente a unui camarad sau a rănirii grave a acestuia. De asemenea, în jur de 45% dintre ei susţin că au văzut cadavre ale unor civili ucişi sau oameni răniţi foarte grav, în timp ce 10% dintre cei afectaţi psihic afirmă că au fost ei înşişi răniţi şi spitalizaţi.
PUŞCAŞII MARINI - CEI MAI AFECTAŢI
Conform Rompres, rata de incidenţă a sindromului post-traumatic şi a depresiilor este cea mai mare în rândul puşcaşilor marini şi al infanteriştilor. Cei mai vulnerabili la astfel de afecţiuni sunt femeile şi hispanicii. Studiul arată că aproape jumătate dintre aceşti soldaţi nu încearcă să obţină tratament de specialitate, de teamă că acest lucru i-ar putea împiedica mai târziu să obţină un loc de muncă. În plus, chiar dacă soldaţii cu afecţiuni psihice beneficiază de tratament, în jumătate din cazuri acesta este de nivel minimal.
Tratamentul necesar timp de doi ani celor 300.000 de soldaţi ar putea ajunge la 6,2 miliarde dolari. Costurile socia