Pondicherry este o Indie privita prin lentile pariziene. Sau invers. Se spune ca aici nu sunt multe de vazut, dar sunt multe de simtit.
De-a lungul vremii, Pondicherry nu a fost deloc o regiune favorizata. Coloniile au venit si au plecat din sudul Indiei in decursul a cateva secole care nu au lasat in urma o istorie fericita. Aproape imediat dupa ce francezii s-au asezat aici, in Valea Bengalului, in 1674, Pondicherry a fost castigat de nemti, recastigat de indieni si apoi devastat de britanici. Si, cu toate ca francezii au tot continuat sa-l reconstruiasca in timp, nu a reusit niciodata sa se ridice mai sus de conditia sa de "halta" pentru cei care mergeau in Indochina.
Chiar si dupa ce Pondi (asa cum ii spun localnicii) a revenit in proprietatea Indiei, tarziu, in 1956, a ramas mereu cu un pas in urma tarii. Cu alte cuvinte, de-a lungul intregii sale istorii, Pondicherry a fost mereu in declin. Pana acum.
Astazi, Puducherry, asa cum este oficial cunoscut si rareori numit, mizeaza tocmai pe acest trecut zbuciumat pentru a se dezvolta, pentru a-si pune in valoare arta, cultura, istoria, arhitectura, gastronomia. Pondy s-a transformat intr-o Indie privita prin lentile pariziene. Sau invers.
Pe coasta sudica, la aproximativ 300 de kilometri de Chennai, se afla orasul Pondicherry, un fel de statiune mica, inghesuita, intima. Un milion de oameni locuiesc aici, in apartamente vechi aflate in cladiri de patru etaje, care parca sunt acolo de la crearea lumii. Langa Valea Bengalului, insa, peisajul se schimba dramatic. Intra in scena acoperisurile de tigla, obloanele cochete de lemn, balcoanele generoase si coloanele inalte, strazile de caramida si bisericile catolice pictate in nuante pastel. Este cartierul Ville Blanche, acolo unde obisnuiau pe vremuri sa locuiasca mai marii conducatori ai coloniilor.
Aici, sub o patura de lini