Frantuzoaicele sunt o tinta constanta a invidiei mondiale. Ba pentru abilitatea de a-si pastra silueta gracila, ba pentru talentul de cheltuitoare. Doar au un model literar notoriu, doamna Bovary. Din urma vine insa o noua tendinta care ameninta sa le umbreasca profilul gratios: la moda e sa arati nu cat cheltuiesti, ci de la cate te abtii sa cheltuiesti. Recession oblige.
Doamna Bovary din romanul omonim al lui Flaubert e prototipul femeii care incearca sa evadeze din banalul cotidian aruncand cu bani. Diferenta e ca sotia doctorului citea manuale de stil si visa la balurile de provincie. Femeile de azi au malluri, online shopping si banci care ofera multe carduri de credit.
Dar exista si "modele" mult mai apropiate decat Madame B.: Carrie Bradshaw (Totul despre sex), alt prototip al femeii indatorate, dar tinandu-se dreapta pe tocuri inalte, obligatoriu Manolo Blahnik. Studiile arata ca in Anglia femeia in jur de 30 de ani cheltuieste lunar in jur de 253 lire (320 euro) pentru imaginea sa. De asemenea e un fapt dovedit ca femeile au mai multe datorii decat barbatii, dar le tin in secret (ceea ce e si mai chinuitor). Si asta pentru ca standardele au crescut si lumea se asteapta de la ele, mai ales de la cele tinere, sa aiba mereu o tinuta impecabila si la moda. Cum se impaca aceasta tendinta cu mult temuta recesiune, despre care se tot aude si se scrie in ultima vreme, in contextul crizei subprime si nu numai?
Presa face eforturi sa atraga atentia, mai direct sau mai subtil, facand diverse aluzii.
USA Today scrie despre efortul unor americani de a-si reduce cheltuielile, Oprah aduce periodic consilieri financiari in emisiune, iar The Telegraph scria in martie chiar despre pericolul "sindromului Bovary". Ca intr-un manual al femeii in timpul razboiului, doamnele sunt sfatuite sa isi aleaga doar o tendinta de pe podiumuri, sa invete sa coas