Modificările bruşte de temperatură slăbesc organismul şi favorizează apariţia bolilor. Fenomenele meteorologice extreme, precum şi scăderile sau creşterile importante de temperatură Modificările bruşte de temperatură slăbesc organismul şi favorizează apariţia bolilor.
Fenomenele meteorologice extreme, precum şi scăderile sau creşterile importante de temperatură afectează organismul uman şi îi accentuează vulnerabilitatea. Modificările bruşte ale climei sunt resimţite cel mai acut de cei cu afecţiuni cardiace şi reumatice, însă îi vizează, deopotrivă, şi pe cei sănătoşi, provocând dureri de cap, stări depresive sau afecţiuni ale pielii.
Pe parcursul evoluţiei sale, organismul uman a dezvoltat un mecanism propriu care-i permite adaptarea la mediul înconjurător şi la schimbările constante ale acestuia, furnizându-i, în acelaşi timp, resorturile necesare diminuării efectelor negative pe care vremea le poate avea asupra lui.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, fiecare schimbare a vremii este resimţită - mai mult sau mai puţin acut - de organismul uman prin acest mecanism de adaptare la factorii externi, numit meteosensibilitate. Specialiştii susţin că acest mecanism nu poate face faţă schimbărilor bruşte ale vremii şi, din această cauză, apar anumite disfuncţii în sistemul imunitar.
Cardiacii şi reumaticii, mai vulnerabili
În ceea ce priveşte un eventual profil al unei persoane cu o meteosensibilitate accentuată, cercetătorii au observat că fenomenul se manifestă mai acut în cazul celor care trăiesc mai mult în spaţii închise. Sistemul lor imunitar nu este obişnuit să lupte cu schimbările şi, din acest motiv, se îmbolnăvesc mai uşor când se schimbă clima. Primele persoane vizate de modificările bruşte de vreme sunt cele care suferă de boli cardiovasculare, reumatism ori afecţiuni respiratorii.
În cazul primei categorii,