Intretinerea unui maidanez in adapost costa 300 de lei pe luna, cam cat o pensie amarata. In total, cei 500 de caini, inghesuiti in cele doua adaposturi ale hingherilor bucuresteni de blocajul legislativ provocat de senatorul Marius Marinescu, costa 40.000 de euro pe luna, fara salariile personalului. Pe langa acest paradox social, maidanezii sunt si eroii unui paradox legislativ: daca un om omoara pe altul, ajunge la inchisoare; daca un caine vagabond omoara un om, nu poate pati nimic. Raspunderea penala pentru mutilarile si omorurile comise de maidanezi pica, din lipsa altcuiva responsabil, pe stat.
Pana acum, Romania a incercat sa rezolve problema maidanezilor in trei feluri. Prin eutanasia in masa, prin castrarea, apoi darea spre adoptie, iar in lipsa acesteia – eutanasia. A treia solutie este cea propusa de senatorul Marius Marinescu si organizatiile de aparare a drepturilor animalelor, pe care municipalitatea o accepta: identificarea poporului maidanez, castrarea, adapostirea, adoptia, iar daca aceasta nu se intampla, returnarea cainilor in strada, unde se asteapta moartea lor pe cai naturale. Problema acestei solutii, pe langa costurile ridicate si o durata de cel putin cinci ani (maidanezii traiesc 6-7 ani pe strazi, conform Fundatiei Vier Pfoten), este ca ea nici macar nu functioneaza inca, blocand intregul sistem. Legea protectiei animalelor interzice eutanasia, deci transforma adaposturile in hoteluri pentru maidanezi, iar noua lege privind gestionarea maidanezilor este blocata in Parlament, din lipsa de cvorum. Mai multi politicieni se gandesc serios sa rezolve incurcatura printr-o ordonanta de urgenta care sa limpezeasca apele.
Intretinerea celor 500 de maidanezi, cat incap in cele doua adaposturi ale Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bucuresti, costa peste 40.000 de euro pe luna, fara a pune la socotea