Viticultorii vrânceni cer Ministerului Agriculturii interzicerea „băuturilor fermentate liniştite nedistilate“. Sursa: Silvia Vrânceanu
Cei care trudesc pe planta- ţiile de viţă-de-vie din Vrancea au cerut Ministerului Agriculturii şi Ministerului Sănătăţii să interzică băuturile fermentate liniştite nedistilate fabricate din zahăr, drojdii, amidon şi alte substanţe artificiale şi să rămână pe piaţă doar cele fabricate exclusiv din produse de origine agricolă.
Viticultorii vrânceni vor să-i înmâneze premierului Călin Popescu- Tăriceanu o notă de protest astăzi, cu prilejul vizitei pe care şeful guvernului o face în Vrancea. Ei solicită revizuirea politicilor de descurajare a fermierilor. Premierul a anunţat că va participa la o întâlnire cu viticultorii, la ora 16.00, după care va lansa candidaţ ii PNL pentru alegerile locale.
Profit maxim,investiţie minimă
„Băuturile fermentate liniştite nedistilate“, din care fac parte şi cele de tip cidru şi hidromel, au luat un avânt fără precedent în Vrancea şi ameninţă piaţa tradi- ţională viticolă. Responsabilii din acest domeniu cer insistent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să reglementeze producerea acestor băuturi, după ce au primit numeroase sesizări de la viticultorii care vor să se reprofileze pe aceste surogate de vin. Până în prezent au primit licenţă de fabricare a acestor băuturi zece firme din Vrancea, însă cantităţi industriale se produc şi în alte zone viticole din ţară. Magazinele au fost invadate de aşanumitele „băuturi nedistilate ob- ţinute prin fermentare“.
Acestea trec adesea drept vinuri din cauza etichetării care induce în eroare consumatorul. Acestea se ambalează în PET-uri de 2 litri şi pleacă de la producător cu preţuri începând de la 2 lei. Pentru că se produc foarte repede şi ieftin, în aproximativ zece zile, în comparaţi