Un fost oficial de la Pentagon nu crede că sistemul ar putea contracara un atac venit din partea Iranului Washingtonul iroseşte miliarde de dolari prin derularea sistemului de apărare
Un fost oficial de la Pentagon nu crede că sistemul ar putea contracara un atac venit din partea Iranului
Washingtonul iroseşte miliarde de dolari prin derularea sistemului de apărare antirachetă, este de părere Philip Coyle, un fost oficial american care a condus agenţia de testare a armelor din cadrul Pentagonului. El a mai adăugat că ameninţarea iraniană folosită ca justificare pentru acest proiect este "exagerată", iar dacă ar fi reală, sistemul oricum "nu i-ar face faţă".
Declaraţiile lui Philip Coyle au fost completate de alţi critici ai programului, în timpul unor audieri în Congresul american. Ei au precizat că Departamentul Apărării şi contractorii săi, printre care se află nume mari precum Boeing, Lockheed Martin şi Northrop Grumman, au făcut până în prezent progrese nesemnificative în încercarea de a crea un sistem antibalistic performant.
Şi asta, în pofida sumelor impresionante de bani - peste 150 miliarde de dolari - care au fost alocate din 1983, an în care fostul preşedinte Ronald Reagan a rostit celebrul său discurs referitor la "Războiul Stelelor". Testele cu interceptoare balistice realizate în ultimii cinci ani au fost "mai simple şi mai puţin realiste" decât cele anterioare, a precizat Coyle.
Călcâiul lui Ahile
Nimerirea exactă a ţintelor şi contramăsurile continuă să fie punctele slabe ale interceptoarelor. Fostul şef al agenţiei de testare a armelor a dat ca exemplu un proiect al Boeing (Airborne Laser) care prevedea dotarea cu lasere chimice a aparatelor 747 pentru a putea distruge rachetele la puţin timp după lansarea lor.
"Dacă rachetele inamice sunt acoperite cu vopsea albă obişnuită, atunci 90% din energi