Chiar şi dacă băncile-mamă nu vor mai finanţa instituţiile de credit din România, pierderile nu vor fi majore. Încă de la începutul anului, analiştii din piaţa bancară ne-au avertizat Chiar şi dacă băncile-mamă nu vor mai finanţa instituţiile de credit din România, pierderile nu vor fi majore.
Încă de la începutul anului, analiştii din piaţa bancară ne-au avertizat cu privire la o posibilă criză internă de lichiditate ce ar putea apărea pe fondul turbulenţelor de pe pieţele externe. Problemele ar putea apărea în momentul în care băncile-mamă, afectate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite, şi-ar limita sau chiar bloca liniile de finanţare către băncile din ţara noastră.
Iată că posibilitatea a fost luată în calcul şi de Banca Naţională a României. Astfel, a fost construit un scenariu care simulează efectele unei posibile crize de lichiditate asupra economiei naţionale. Putem să răsuflăm liniştiţi, pentru că în eventualitatea în care două bănci importante ale sistemul ar rămâne fără finanţare externă, pierderile nu ar fi majore.
Analiştii sunt însă sceptici în ceea ce priveşte un asemenea scenariu negativ. "În niciun caz, în momentul de faţă, nu există un astfel de pericol. Este o falsă problemă. Lichiditate există încă pe piaţa bancară românească", ne-a declarat Lucian Anghel, economist-şef la BCR. La rândul său, Cristian Popa, viceguvernator BNR, consideră că România deţine un avantaj de lichiditate faţă de restul statelor emergente din regiune, motiv pentru care ţara noastră este încă atractivă pentru investitorii internaţionali.
Spre deosebire de zona euro, unde Banca Central-Europeană împrumută instituţiile de credit, la noi BNR continuă încă să atragă resursele în exces. Pentru acestea, banca centrală plăteşte în prezent o dobândă de 9,5%.
"Dacă instituţiile de credit ar ajunge să se împru