In Romania, cei mai multi dintre utilizatorii de internet (cu exceptia catorva elite de profesionisti din IT, mass-media, publicitate, publishing, design si comunicare), indiferent de domeniul in care activeaza, folosesc web-ul numai ca sursa de entertainment facil - demers din care, fireste, nu se aleg cu nimic de substanta.
La fel ca democratia - inteleasa, gresit, doar ca sistemul in care suntem liberi sa facem orice -, internetul este perceput ca un sistem al libertatii maxime, ca o lume absolut relativa, tranzactionala, un fel de scula geniala menita sa ofere o utopie: libertatea absoluta de a contine toate formele posibile si virtuale ale unei umanitati ce penduleaza brownian intre abject si sublim.
Oamenii se folosesc de internet in mod superficial, asemenea celor care pe vremuri isi amenajau in casa o biblioteca opulenta numai pentru ca dadea bine "la decoratiunea interioara". Si orice incercare de dezbatere a unui fenomen din aceasta perspectiva este amendata imediat de cliseul: "Fiecare e liber sa faca ce vrea". Desigur, dar daca optiunile noastre se reduc la limitele sistemului personal izolat de propriile legi - alese iar pe principiul aceluiasi cliseu -, ajungem la o societate cu cercuri vicioase de singuratati care interactioneaza numai prin intermediul unei realitati virtuale oferite de un internet folosit superficial. Excluderea umanului din comunicarea de tip modern, transformarea web-ului in scop hedonist al unui sistem izolat si suficient siesi vor duce la o societate in care viitorul "suna impecabil, dar rece si impersonal".
Future files - A History of Next 50 Years (Scribe Publications, 2007) este o carte scrisa de savantul de renume mondial Richard Watson. Watson este consilier pe probleme de viitor - cu accent pe inovatie si planning de scenarii de viitorologie. El a consiliat clienti ca Virgin, Toyota, McDonald's, Tesco