Tranzacţiile cu case au scăzut drastic în ultima perioadă, cumpărătorii aşteaptă preţuri mai mici. Deşi cei care ţin frâiele imobiliarului autohton se feresc s-o spună pe şleau, Tranzacţiile cu case au scăzut drastic în ultima perioadă, cumpărătorii aşteaptă preţuri mai mici.
Deşi cei care ţin frâiele imobiliarului autohton se feresc s-o spună pe şleau, realitatea o atestă: de câteva luni, piaţa rezidenţială a intrat în acalmie. Cumpărătorii de apartamente, fie ele vechi sau noi, preferă să stea în expectativă, cu ochii ţintă la preţuri, în speranţa că, poate-poate, vor prinde o scădere.
Numărul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare este extrem de redus în comparaţie cu anii trecuţi, atât în Bucureşti, cât şi în provincie. Departe de efervescenţa de anul trecut, preţurile aşteaptă următoarea mutare în partida de şah dintre "tabăra" dezvoltatorilor şi proprietarilor şi cea a cumpărătorilor.
Operatorii pieţei se confruntă acum cu situaţia în care la nivelul ofertei preţurile încă mai cresc, dar cererea este tot mai reticentă, astfel că tranzacţiile efectiv încheiate pot fi numărate pe degete. Potrivit unui sondaj întreprins de "Adevărul" în rândurile agenţiilor imobiliare, în ultima lună, singurele oraşe, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, care au mai înregistrat creşteri ale preţurilor apartamentelor noi au fost Bacău, Baia Mare şi Satu Mare.
Cu toate acestea însă, Cristi Ostap, reprezentantul agenţiei Pro House Group din Bacău, este de părere că scumpirile au fost artificiale, cauzate în mare parte de proprietarii care s-au încăpăţânat să ceară mai mult. "Au crescut preţurile, dar nu se mai vând apartamentele", subliniază acesta.
Nesiguranţă pe segmentul rezidenţial
"Există o oarecare aşteptare, o oarecare nesiguranţă în piaţă", a declarat ieri Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, în