Treptat, România se apropie de patologia de tip occidental, în special de bolile degenerative, asociate îmbătrînirii, printre care bolile valvulare. Bucureşti - Simpozionul “Valva mitralăşi atriul stîng”
Treptat, România se apropie de patologia de tip occidental, în special de bolile degenerative, asociate îmbătrînirii, printre care bolile valvulare. La Simpozionul cu participare internaţională “Valva mitrală şi atriul stîng” au fost abordate cele mai noi metode de tratament al bolilor valvulare.
“La noi, incidenţa bolilor valvulare este în continuă creştere, atît la femei, cît şi la bărbaţi. Dar este dificil de precizat incidenţele reale ale acestor boli, ca şi ale altor boli,deoarece nu avem registre naţionale. De asemenea, este în creştere adresabilitatea către serviciile de chirurgie cardiacă şi de cardiologie. De aceea, misiunea noastră este să oferim soluţii”, spune conf. dr Horaţiu Moldovan, şef de secţie la Institutul de Boli Cardiovasculare “CC Iliescu”.
FĂRĂ PROTEZĂ. În cadrul bolilor valvulare, incidenţa leziunilor valvei mitrale degenerative, favorizateîn special de procesul de îmbătrînire, este din ce în ce mai mare. Metoda clasică folosită multă vreme, constînd în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză, este în acest moment depăşită. În prezent, se procedează la metode de reconstrucţie, de reparaţie a valvelor naturale şi, totodată, deremediere a tulburărilor de funcţionalitate ale inimii, cum ar fi cele de ritm. Aceste metode sînt mai apropiate de fiziologie, de natural, cu rezultate mai bune, susţine prof. dr Şerban Bubenek, şeful Departamentului ATI la Institutul “CC Iliescu”.
Institutul de Boli Cardiovasculare este primul din România care a abordat patologia valvei mitrale. Deja la Institutul “CC Iliescu” se practică metode moderne în această patologie de aproximativ 15 ani, deoarece are ce