Dupa "modelul" Sorin Oprescu, apar zilnic politicieni dornici sa ajunga primari sau sefi de consilii judetene, dar care nu se mai bucura de sustinerea propriilor partide. Cel mai recent intrat pe "lista", Adrian Inimaroiu, actualul primar al sectorului 4, care i-a amenintat pe liberali ca va candida din partea altui partid daca PNL, nu-l mai vrea. Exemple similare se gasesc si in "tabara" pretendentilor la titlul de "sef de judet". Nicolae Mischie, lasat de PSD pe motiv de dosare intocmite de DNA, si-a gasit sprijin la PNG, in vreme ce baronul de Bistrita-Nasaud Viorel Pupeza a trecut din barca social-democrata in cea conservatoare. La Buzau, actualul presedinte de consiliu, Vasile Mocanu, a plecat de la PD-L la PSD in urma conflictului cu deputatul Cezar Preda, sef al filialei democrat-liberale.
Cazul Sorin Oprescu nu este singular. Sunt destul de multi aceia care doresc sa acceada intr-o functie de primar sau presedinte de CJ, dar nu au reusit sa castige ori sa recastige sustinerea propriilor partide. Astfel de candidati si-au facut singuri dreptate. Pe ultima suta, configuratia politica locala a fost lovita de sindromul Oprescu. Acest fenomen a existat si la alegerile trecute, insa acum sunt tot mai multi razvratiti cu nume sonore.
Senatorul PSD Sorin Oprescu nu se lasa. Deja a strans 100.000 de semnaturi in favoarea sa. Viitorul candidat independent la Primaria Capitalei spune ca va continua adunarea de semnaturi pentru a evalua sprijinul de care se bucura. Oprescu nu dezvaluie numele sponsorilor sai, dar a precizat ca va avea "o campanie saraca, cam pana intr-un milion (de euro – n.r.)". Cat despre relatia cu social-democratii, senatorul a aratat ca nu asteapta sa fie dat afara din partid, ci ca va pleca singur. Ultima data a vorbit cu presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, in urma cu doua saptamani, dar a lasat a se intelege c