Călin Popescu-Tăriceanu şi Emil Constantinescu au semnat, ieri, protocolul de fuziune dintre PNL şi Acţiunea Populară (AP), în cadrul unui congres desfăşurat la Palatul Parlamentului. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Această fuziune este menită a atrage voturile susţinătorilor clasici ai dreptei. De altfel, în discursul de la congres, Tăriceanu a prezentat fuziunea drept o „necesitate“ pentru refacerea unităţii dreptei. „România nu cred că se poate întoarce la o politică de stânga, pentru că politica de stânga ar duce la încetinirea creşterii economice şi la revenirea în trecut. Totodată, nu cred că ne putem permite ca România să se îndrepte către dictatura unei singure persoane“, a spus Tăriceanu, ţintind către ofertele PSD, respectiv PDL.
„Dacă nu acţionăm acum, Partidul Democrat minus Liberal, un partid populist camuflat în hainele dreptei, va deveni principalul adversar ideologic al PSD-ului“, a declarat Tăriceanu. El a caracterizat PDL drept „un partid prezidenţial fără scrupule şi fără ideologie“.
Constantinescu se retrage în societatea civilă
Fostul preşedinte al Acţiunii Populare, Emil Constantinescu, a anunţat că se retrage din viaţa politică pentru a reveni în rândurile societăţii civile. „După această fuziune, mă voi reîntoarce, deplin, cu toate forţele, în societatea civilă, pentru a contribui la reconstrucţia societăţii civile, slăbită, astăzi, marcată de compromisuri“, a explicat Constantinescu.
Harnagea, cooptat în PNL
O serie de membri AP vor intra în conducerea PNL: Smaranda Enache va primi funcţia de vicepreşedinte PNL, iar Max Bădin va fi membru al Biroului Politic. Fostul şef al SIE Cătălin Harnagea şi fostul ministru ţărănist Vlad Roşca vor fi cooptaţi în Consiliul Naţional al PNL. Prin fuziunea de ieri au revenit în PNL şi o serie de foşti liberali, plecaţi în era Stolojan: