Dimineata incepe cu o rugaciune. De ani de zile, aproape de o viata, acesta este primul lucru pe care il face. Dupa-amiaza, peste imbracamintea de calugarita pune halatul de spital. Merge la cursuri, laboratoare si viziteaza pacientii din spital. Intre timp, isi gaseste cateva ore pentru a le preda copiilor de gimnaziu sau de liceu religia. A participat la disectii, la liturghii, la operatii si rugaciuni si spune ca toate au un lucru comun: iubirea de aproape si dorinta de a face bine. La putin peste 30 de ani, maicuta Ieronima este unul dintre cele mai admirabile exemple de putere a vointei.
Povestea ei pare ireala. "Medicina poate veni in slujba omului. Medicina si religia se completeaza, pentru ca ambele au in centru omul, iubirea fata de om. Voia lui Dumnezeu este in toate", explica maicuta modul in care reuseste sa imbine cele doua aspiratii ale sale. Colegii au intampinat-o initial cu reticenta, pentru ca nu se mai auzise ca o calugarita sa faca medicina; profesorii o privesc mai mult cu admiratie. Nu s-a ferit niciodata de ceea ce este, asa ca merge la cursuri imbracata in straie monahale, peste care pune halatul de student.
Am aflat de la profesorii scolii Generale "Gheorghe Titeica" din Constanta ca o calugarita a reusit sa-i fascineze pe copii prin personalitatea ei si prin modul de a le preda. Mai uimiti insa au fost colegii ei, cadrele didactice, atunci cand au descoperit ca maicuta, care traieste intr-un asezamant monahal, langa catedrala din oras, este studenta la medicina si ca are de gand sa se specializeze in chirurgie. "M-am nascut in Mangalia si am copilarit in Tulcea", isi incepe maicuta Ieronima, simplu, povestea. Spune ca a devenit calugarita pentru ca "a simtit o chemare". A ajuns la Manastirea Varatec, din Neamt, cunoscuta si pentru faptul ca adaposteste mormantul Veronicai Micle. "Fara chemare nu se poate face nim