De luni, noul CNSAS se poate întoarce la muncă, după ce ieri a fost publicat în Monitorul Oficial regulamentul intern al instituţiei. Opinia publică nu va avea acces la dosarele în care Colegiul decide necolaborarea cu Securitatea. Sursa: Rompres
De luni, noul CNSAS se poate întoarce la muncă după ce ieri a fost publicat în Monitorul Oficial şi regulamentul intern care urma să umple golurile lăsate în ordonanţa de resuscitare a instituţiei. Nu va putea verifica însă decât o parte infimă dintre candidaţii la locale.
În noua formulă de funcţionare, CNSAS pierde o bună parte din puterea de deconspirare a Securităţii, delegată justiţiei, şi rămâne, în schimb, cu cea de a-i „albi“, la nevoie, pe foştii ofiţeri şi turnători. În plus, publicarea pe internet a dosarelor, fluturată de guvern la momentul emiterii ordonanţei, se va materializa în postarea unor documente anonimizate total, însoţite de un număr de înregistrare în arhive şi nu de numele titularului de dosar.
Opacitate sub eticheta de necolaborare
Noul regulament aruncă mai multă lumină în dosarele care vor lua drumul instanţei, dar le îngroapă practic pe cele de câteva file pe care Colegiul, numit în continuare politic, va pune eticheta necolaborării. Astfel, Colegiul va lucra de acum înainte cu aşa-numitele „note de constatare“, foarte detaliate, redactate de Direcţia de Investigaţii în fiecare caz.
Ajunse pe masa Colegiului, acesta are două opţiuni. Fie decide prin vot dacă le aprobă, şi atunci le trimite instanţei la pachet cu toată documentaţia, fie le infirmă, şi atunci dispune eliberarea unei adeverinţe de necolaborare cu Securitatea. Infirmarea nu echivalează însă cu lipsa oricărui document, ci poate veni şi în cazuri în care probele nu sunt concludente pentru a ajunge în instanţă.
Or, investigaţiile în arhive au dovedit că cele