Dolarul si francul elvetian incheie saptamana in usoara scadere fata de leu, in timp ce moneda europeana ramane in apropierea cursului de schimb de vinerea trecuta.
Moneda americana, tot mai slabita de la inceputul anului, si-a trecut joi in cont un nou minim istoric in raport cu euro, 1,5983, zi in care petrolul a atins cotatii fara precedent. O prognoza a Barclays Capital (Barclays este a treia mare banca britanica), citata de Bloomberg, vede dolarul chiar la 1,63 pentru un euro, in urmatoarele trei luni, tinand cont ca preturile record la petrol vor scumpi factura energetica a americanilor, iar Banca Centrala Europeana nu va reduce dobanzile din cauza inflatiei.
Leul are un avans de peste sapte procente in fata dolarului si a redus semnificativ din handicapul pe care il avea in fata monedei elvetiene. In ultimele trei saptamani francul a pierdut peste 5,5% in fata leului, in ton cu deprecierea pe care a inregistrat-o si fata de alte monede, in special fata de euro, in ultima luna. Vineri, cursul era de 2,24 lei pe franc, sub nivelul din 11 ianuarie. In Romania cursul leu-franc este calculat prin raportare la euro, iar evolutia ratei de schimb depinde direct de raportul de forte dintre cele doua valute.
Dolarul si francul elvetian incheie saptamana in usoara scadere fata de leu, in timp ce moneda europeana ramane in apropierea cursului de schimb de vinerea trecuta.
Moneda americana, tot mai slabita de la inceputul anului, si-a trecut joi in cont un nou minim istoric in raport cu euro, 1,5983, zi in care petrolul a atins cotatii fara precedent. O prognoza a Barclays Capital (Barclays este a treia mare banca britanica), citata de Bloomberg, vede dolarul chiar la 1,63 pentru un euro, in urmatoarele trei luni, tinand cont ca preturile record la petrol vor scumpi factura energetica a americanilor, iar Banca Centrala European