Doua treimi dintre romani nu sunt conectati la Internet si peste jumatate dintre cei care au Internet folosesc o conexiune cu viteza redusa, arata un raport al Comisiei Europene.
In 2007, Internetul a atras aproape 40 de milioane de noi utilizatori regulati in UE, ajungandu-se la un numar total de 250 de milioane de europeni, potrivit raportului anual privind progresul tehnologiei informatiei si comunicarii (ICT).
In ciuda progresului inregistrat, 40 % din populatia Uniunii Europene nu a folosit niciodata Internetul.
Astfel, 69 % dintre romani sunt offline, iar bulgarii si grecii ocupa si ei locuri codase din top la acest capitol, cu 65, respectiv, 62 %, in timp ce in Danemarca si in Olanda 13 % dintre cetateni nu au acces la Internet.
Comisia va publica, la sfarsitul anului, un ghid despre utilizatorii UE, cu drepturile si obligatiile lor din spartiul digital.
Peste jumatate dintre europeni folosesc regulat internetul, 80 % dintre acestia au conexiuni de banda larga.
De asemenea, 60 % dintre serviciile publice din Uniunea Europeana sunt disponibile integral pe Internet. Doua treimi din scoli si jumatate dintre medici folosesc Internetul de mare viteza datorita unei raspandiri puternice a Internetului de banda larga in Europa, mai arata raportul.
Doar 2 % dintre medicii primari din Romania comunica prin Internet cu laboratoarele, 1 % cu spitalele, clinici si farmacii si doar 0,3 % cu pacientii, in ansamblu acestea fiind printre cele mai mici procente din toata Uniunea Europeana.
Concluzia raportului a fost ca cele mai dezvoltate tari la ora actuala din perspectiva utilizarii si infrastructurii internetului sunt Danemarca, Finlanda si Islanda, iar cele mai slab dezvoltate sunt Grecia, Polonia si Romania, in cazul acestora, cei mai multi indicatori fiind sub media UE.