Este greu să ne imaginăm o echipă naţională fără Mutu, Chivu sau Contra, însă peste câţiva ani timpul ne va obliga să trăim această realitate şi să ne punem speranţele în altă generaţie de fotbalişti. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În Centrul de Fotbal de la Mogoşoaia, FRF încearcă de câţiva ani să formeze echipe naţionale valoroase la juniori. Tentativele au eşuat lamentabil până acum, vinovaţii find căutaţi în special la nivelul antrenorilor. Situaţia de la naţionala de juniori sub 15 ani, formată astă-toamnă, ne arată însă că deficienţele nu sunt doar de ordin organizatoric şi strategic.
Din spusele antrenorilor, fotbalul juvenil se confruntă cu o scădere a calităţii fotbaliştilor atât la nivel valoric, cât şi uman. Probleme grave, de mentalitate şi de educaţie, trag în jos sau chiar scot în decor juniori altfel talentaţi. Singura soluţie găsită pentru a-i menţine pe adolescenţi în circuitul performanţei rămâne regimul cazon.
În acest „lagăr de concentrare“ de la Mogoşoaia, puştii sunt practic obligaţi să înveţe fotbal, dar şi carte. Un adevărat centru de „reeducare“ în care tinerii fotbalişti sunt învăţaţi ceea ce ar fi trebuit să înveţe de la părinţi, în cei şapte ani de-acasă: să se poarte, să vorbească, să-şi asume responsabilităţi, să fie disciplinaţi, chiar să şi mănânce!
Doi ani de „detenţie“ pentru a obţine rezultate
Colegi pe vremuri la „Luceafărul“, Miodrag Belodedici şi Lucian Burchel au selecţionat 22 de copii din întreaga ţară, alcătuind naţionala de tineret Under 15.
Adolescenţii vor fi cantonaţi la Mogoşoaia timp de doi ani, unde vor fi supuşi unui regim disciplinar de o severitate împinsă la extrem, asemănătoare cu cea din unităţile militare. Stagiul a început deja în septembrie anul trecut. „Nu s-a mai făcut aşa ceva până acum! E ceva inedit ca o echipă naţională să stea doi