Autorităţile americane consideră că nu există motive pentru ca "aliaţii şi prietenii" români să fie scutiţi de vize în mod preferenţial Ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas
Autorităţile americane consideră că nu există motive pentru ca "aliaţii şi prietenii" români să fie scutiţi de vize în mod preferenţial
Ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas Taubman, şi Richard Barth, secretar de stat adjunct pe probleme de securitate internă, aflat în România pentru a discuta despre "Visa Waiver" (programul pentru ridicarea obligativităţii vizelor pentru SUA), i-au avertizat pe români să nu se aştepte la tratament preferenţial în ceea ce priveşte scutirea de vize.
"Criteriile sunt aceleaşi pentru fiecare ţară", a declarat Barth, după o întâlnire cu ministrul de interne Cristian David şi cu oficiali din MAE. Potrivit celor doi demnitari americani, românii care nu părăsesc teritoriul SUA atunci când le expiră viza sau cei care muncesc ilegal reprezintă, în continuare, o "problemă semnificativă". Astfel, România nu se poate aştepta la "standarde mai lejere" în obţinerea vizelor pentru SUA, mai ales că "alte state din regiune" au îndeplinit criteriile impuse de Washington înainte de a scăpa de vize. Mai mult, România a avut, anul trecut, cel mai ridicat procent al ratei de respingere a vizelor dintre toate ţările UE - aproape 38 de procente. Bart a adăugat că Statele Unite sunt hotărâte să ajute România să îndeplinească criteriile de includere în program.
Ţara noastră negociază în prezent un Memorandum de Înţelegere cu SUA, destinat să asigure îndeplinirea condiţiilor pentru Visa Waiver. Potrivit ministrului român de externe, Lazăr Comănescu, încheierea Memorandumului nu reprezintă însă "o garanţie pentru accesul imediat la program".
Uniunea Europeană a semnalat că ar putea oferi Statelor Unite acces limitat la bazele sale de date, în înc