Sambata se implineste exact un an de cel mai socant eveniment politic al actualei legislaturi, daca nu cumva al intregii perioade postdecembriste. In 19 aprilie 2007, presedintele Traian Basescu era suspendat de Parlament. In 19 aprilie 2008, tragem linie si ce vedem? Seful statului a pierdut intr-un an 7 procente de incredere, de la 47 la suta in aprilie anul trecut, la 40 la suta in martie anul acesta, conform unui recent sondaj CSOP. Institutia prezidentiala a urmat si ea trendul - de la 43 la suta, la 34 la suta.
N-a fost o scadere lenta, ci o evolutie sinuoasa, cu un varf spectaculos dupa referendumul de demitere a presedintelui, in iulie anul trecut, urmat o scadere destul de abrupta, mai ales dupa luna octombrie.
Chiar si asa, Traian Basescu ramane polticianul cel mai popular, urmat de Mugur Isarescu, cu o cota actuala de incredere de 29 la suta. Emil Boc si Teodor Stolojan au 20 la suta, iar Calin Popescu Tariceanu, dupa un traseu cand sus, cand jos, in functie de cresterea pensiilor si cuantumul facturilor la intretinere, a crescut la 19 la suta.
Daca socotim ca de la inceputul mandatului, Traian Basescu a pierdut peste 20 de procente, ultimul an este, pana la urma, in limite normale. Vorbim insa despre o erodare fireasca in exercitiul puterii sau sunt si alte cauze?
Presedintele demolator
Sigur ca puterea erodeaza. Varful popularitatii este imediat dupa castigarea alegerilor dupa care, in cel mai bun caz, urmeaza o degradare lenta. Traian Basescu a beneficiat de un soi de realegere intermediara, care i-a revigorat substantial procentele, dupa care a intrat pe un trend descrescator accentuat, care are mai multe cauze.
Traian Basescu este un demolator, nu un constructor. Cat timp s-a bazat pe un vot negativ, impotriva PSD si a lui Adrian Nastase, aceasta structura i-a fost de folos. In el