Internat pentru examinarea endoscopică a vezicii urinare, un copil de nouă ani din Capitală a fost operat din greşeală de apendicită. Incidentul s-a petrecut pe 19 martie, la Spitalul de
Internat pentru examinarea endoscopică a vezicii urinare, un copil de nouă ani din Capitală a fost operat din greşeală de apendicită. Incidentul s-a petrecut pe 19 martie, la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu". Cazul a fost ţinut ascuns de managerul instituţiei, dr. Coriolan Ulmeanu, fiind înaintat Colegiului Medicilor din Bucureşti (CMB) abia ieri, după mediatizarea lui.
Conducerea spitalului a recunoscut că este vorba despre o eroare medicală gravă. Singurele sancţiuni aplicate medicilor şi asistentelor, în urma unei anchete interne, au fost reducerea cu 10% a salariului timp de trei luni şi mutarea într-o altă clinică de chirurgie a spitalului. Practic, schimbarea locului de muncă este o măsură nulă, deoarece ambele clinici au activităţi similare. Potrivit unor surse din spital, nimeni din echipa medicală nu a sesizat, în timpul pregătirii preoperatorii, că au fost încurcaţi pacienţii.
Medicii vinovaţi, în concediu fără plată
Surse din cadrul spitalului ne-au declarat că, după momentul încurcării pacienţilor, atât medicii, cât şi asistentele care s-au ocupat de caz au intrat în concediu fără plată. Incidentul, care a traumatizat o mamă şi un copil, a fost privit cu detaşare de dr. Violeta Niţescu, purtătorul de cuvânt al spitalului: "Şi doctorii sunt oameni, şi pot greşi în meseria pe care o practică". Ea a încercat să motiveze eroarea de identificare a pacienţilor dând vina pe "dificultatea de relaţionare cu cei mici, care din cauza emoţiilor îşi uită numele".
Un alt motiv invocat de ea a fost că majoritatea copiilor din acel salon aveau aceeaşi vârstă şi greutate. Incidentul a transformat comportamentul cadrelor medicale, care l-au monitor