Culpa medicala sau culpa de sistem? Ne putem intreba dupa eroarea incredibila produsa la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, eroare in urma careia, luna trecuta, un copil de 9 ani a suferit o operatie inutila pentru ca a fost confundat cu un alt pacient.
Culmea, operatia de apendicita a fost executata fara cusur, atat din punctul de vedere al chirurgului, cat si din cel al anestezistului, doar ca asupra unui copil care nu numai ca nu suferea de apendicita, dar nici nu fusese pregatit si verificat corespunzator pentru anestezia generala si pentru operatie.
Fisa la dispozitia medicilor nu era a lui, ci a adevaratului pacient. Ce s-ar fi intamplat daca avea nevoie de transfuzie si ii era introdus sange cu grupa celuilalt copil, probabil diferita? Ce se intampla daca suferea de vreo alergie, evident neconsemnata in fisa celuilalt pacient? Din fericire nu s-a intamplat nimic. Copilul a ramas fara apendice, altfel spus fara o potentiala sursa de probleme, s-a vindecat, dar, din pacate, nici n-a facut cistoscopia pentru care se internase, deoarece si aceasta ar fi presupus tot o anestezie generala.
Cum de s-a intamplat asa ceva? Asistenta a luat fisa pacientului care trebuia operat, s-a dus in salon, a luat de mana primul copil care i-a cazut sub ochi in incapere, l-a dus in sala de operatie, anestezistul a preluat "obiectul" si-a facut treaba, la fel chirurgul si lucrarea a fost gata. Totul in timp ce mama baiatului era plecata pana in curtea spitalului, probabil ca sa-i cumpere ceva. Cine e de vina?
Lantul vinovatiilor
In primul rand, as zice, asistenta care a luat copilul din salon. Femeia pretinde ca acesta era agitat, canta si dansa si nu a putut sta de vorba cu el. Adica n-a putut afle de la un baiat de 9 ani cum il cheama? Vorbim despre o asistenta de pediatrie in a carei pregatire intra inclusiv un