Tartine cu urzici
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 bagheta franzela, 2 pumni de urzici, o bucata de sunca afumata (jambon), unt cat o nuca, ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: * Spalati urzicile si lasati-le sa se scurga bine, apoi tocati-le. Intr-o tigaie mare puneti untul sa se topeasca si adaugati urzicile. Lasati-le sa se caleasca 5 minute, amestecand intruna. Sarati si piperati. * Tocati (taiati marunt) jambonul si caliti-l 1-2 minute intr-o tigaie, apoi amestecati-l cu urzicile. * Taiati 12 felii de paine (grosimea 2,5 cm), puneti intr-o tigaie 2 linguri de ulei si lasati feliile de paine sa se rumeneasca. Scurgeti-le pe hartie absorbanta, apoi puneti pe ele amestecul urzici-jambon si serviti-le cat mai calde.
Placinta cu ciuperci
Ingrediente: 1 pachet margarina, 4 linguri apa calduta, 7 oua, 1 praf de copt dizolvat in otet sau suc de lamaie, 1 varf de cutit de sare, 400-500 g faina, 2-3 cutii de ciuperci sau 1 kg ciuperci proaspete, 2 cepe potrivite, 500 g smantana.
Mod de preparare: * Aluatul: Din margarina, faina, 1 ou, praf de copt, apa calduta si sare se framanta un aluat mai consistent (mai tare). Dupa ce a fost framantat, aluatul se tine 1/2 ora la frigider. * Umplutura: Ceapa, curatata si taiata marunt, se inabusa la foc mic. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga ciupercile taiate marunt, se lasa sa se inabuse putin, apoi se adauga sare si piper, si se lasa sa se raceasca. Cand umplutura este rece, se incorporeaza 1-2 oua. * Coptul: Aluatul se imparte in doua si se intind 2 foi. O foaie se aseaza pe fundul unei tavi tapetate cu faina, peste ea se toarna umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se taie patrate egale si se toarna deasupra ouale ramase batute bine cu smantana. Se pune in cuptorul bine incins si se coace la foc potrivit, circa o ora.
Miel la cuptor, gatit nemt