Dacă venirea primăverii este, în general, o bucurie, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre alergici. Se pare că, dintre toate formele, alergia la polen este cea mai răspândită şi
Dacă venirea primăverii este, în general, o bucurie, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre alergici. Se pare că, dintre toate formele, alergia la polen este cea mai răspândită şi provoacă cele mai multe neplăceri.
În general, o reacţie alergică este un răspuns exagerat al organismului la orice stimuli consideraţi a fi un soi de "intruşi" (alergeni). În contact cu aceştia, organismul răspunde prin eliberarea în sânge a unor substanţe care provoacă simptomele proprii alergiilor.
Când alergenii sunt prezenţi în aer, cele mai frecvente simptome care apar sunt: rinoconjunctivita (polinoza), secreţii apoase şi mâncărimi ale nasului, gâtului şi ochilor, congestie nazală şi inflamaţii ale căilor aeriene, lăcrimare abundentă şi tuse.
Astfel de reacţii se pot combina şi cu erupţii cutanate generalizate sau cu crize de astm. Rinita alergică este cea mai comună formă a alergiilor sezoniere. Tutunul şi poluarea marilor oraşe cresc, de asemenea, sensibilitatea.
Alergiile la polen apar frecvent primăvara, când polenul plantelor înflorite este împrăştiat de vânt pe distanţe foarte mari. Potrivit studiilor, aproximativ 10-12% din populaţie este alergică la diverse tipuri de polen. Dr. Adriana Păunescu, medic la secţia de alergologie a Spitalului "N. Malaxa" din Bucureşti, ne-a explicat care sunt cele mai frecvente specii de plante al căror polen provoacă neplăceri, perioadele de maximă concentraţie, precum şi măsurile de prevenire şi tratament în astfel de cazuri.
Printre măsurile generale de prevenire pentru cei sensibili, cea mai importantă este expunerea cât mai redusă la alergenii de acest fel. Însă, după cum constată dr. Păunescu, "a te proteja de polenur