Zilnic ne otravim pe banii nostri, constienti sau, de cele mai multe ori, nu, fara sa fumam, sa bem sau sa ne drogam. In mod pervers, progresul tehnologiei se intoarce impotriva noastra atacandu-ne cel mai virulent in locul pe care nimeni nu-l poate, de fapt, evita-in farfurie. Ma refer la toate substantele chimice incluse in alimentele pe care le consumam zilnic, ale caror efecte, luate la bani marunti, sunt devastatoare. Unele sunt cancerigene, altele pot provoca grave alergii sau dereglari ale functionarii organsimului. Altele, despre care astazi stim ca sunt inofensive, maine se pot dovedi periculoase.
Aliatii E-urilor
Prezenta temutelor E-uri in alimente trebuie sa fie mentionata pe eticheta. Exista E-uri rele si E-uri, deocamdata, bune. Cum sa facem diferenta? Merge oare cineva la cumparaturi cu o lista dupa el sau le invata pe de rost? De multe ori, prezenta lor este mascata pe etichete prin inlocuirea cu denumirea substantei chimice, ceea ce complica si mai mult lucrurile.
De ce nu sunt interzise? Pentru ca in absenta conservantilor, colorantilor, potentiatorilor de gust si aroma si cator alti minusculi asasini, pretul alimentelor ar fi cu mult mai mare. Se stie ca produsele naturale sunt cu mult mai scumpe decat prafurile produse industrial.
Totodata, termenele de valabilitate ar fi cu mult mai reduse, deci si distributia mai restransa, iar gustul n-ar mai crea dependenta, asa cum se intampla in multe cazuri din cauza chimicalelor folosite.
Interesele economice sunt uriase. Ganditi-va ce ar insemna interzicerea "Coca Cola", de exemplu, despre care se stie clar ca este nociva si da dependenta. Pierderile economice pentru tara care si-ar asuma o asemenea masura ar fi substantiale.
Argumentul producatorilor si al autoritatilor medicale este simplu. Totul e la vedere, informati-va si, daca n